Az ekcéma fajták tünetei » Honnan tudjuk, hogy ekcémánk van?

Az ekcéma bár jellegzetes bőrbetegség, de felismerése mégis sokak számára gondot okozhat. Ráadásul az sem mindegy, hogy az ekcéma melyik fajtájától szenvedünk, hiszen csak ennek ismeretében lehet eredményesen és gyorsan kezelni.

Az ekcéma fajtái

Az atópiás ekcéma

Az atópiás ekcéma legtöbbször már csecsemőkorban megjelenik, s igen sokszor társul hozzá ételallergia is. Az atópiás megnevezés is allergiás hajlamra utal.

Szerencsére a legtöbb kisgyermek kinövi mire iskolába megy, így csak igen ritkán fordul elő felnőttkorban is.

ekcemagyerekenCsecsemők esetében az arcon és a végtagok bőrén üti fel a fejét, míg nagyobb gyermekeknél a könyök-és térdhajlatban szokott megjelenni. Ha különféle baktériumok hatására felülfertőződik, akkor ez jelentősen ronthatja az állapotot, és súlyosabb formában jelentkezhetnek a tünetek.

Az atópiás ekcéma mellé kisgyerekkorban igen gyakran társulnak különféle allergiás panaszok is, mint például az orrfolyás, a köhögés vagy a szemek irritáltsága és viszketése.

A kontakt ekcéma

Ennél az ekcématípusnál a gyulladás egy adott anyaggal való kontaktus hatására jön létre. Két fajtáját különböztethetjük meg: az allergiás és az irritatív típusú kontakt ekcémát.

Az allergiás eredetű kontakt ekcéma úgy alakulhat ki, hogy szervezetünk túl sokszor kerül kapcsolatba olyan anyaggal, melyre immunrendszerünk túlságosan érzékenyen reagál. Ennek hatására pedig előbb-utóbb ebből az anyagból már csekély mennyiség is képes lesz bőrünkön gyulladást és viszketést okozni.

Az irritatív eredetű kontakt ekcéma esetén a bőr egy olyan anyaggal érintkezik, mely benne kárt okoz, vagyis komolyan irritálja. Ebben az esetben nincs szó allergiáról, hiszen bárki bőrén ugyanolyan negatív hatásokat okozna az adott anyag.

Ilyen típusú ekcémát főként a különféle vegyszerek, savak, lúgok, és a tisztítószerekben, kozmetikumokban található detergens összetevők válthatnak ki. Ennek megfelelően legtöbbször a kezek bőrfelületén jelenik meg ez a fajta ekcéma.

Szeborreás ekcéma

Ennek az ekcématípusnak 2 fajtája van: a csecsemőkori és a felnőttkori típus. A csecsemőkorban jelentkező verzió legtöbbször még a babák életének első 6 hónapjában megjelenik. Jellegzetes tünetei közé tartoznak a fejbőrön keletkező zsíros tapintású, sárgás színű felrakódások, melyek alatt piros kiütések láthatóak.

Szerencsére igen ritkán terjednek át az arcra vagy a törzsre, és legtöbbször maguktól elmúlnak a kiütések, melyekhez viszketés sem társul.

A felnőttkori szeborreás ekcéma enyhe változatában csupán a fejbőr hámlása figyelhető meg, míg súlyosabb esetekben bőrgyulladás is kapcsolódik a fejbőr viszketéséhez. Ez az állapot az arcra is kiterjedhet, sőt, a test egyéb felületein is megjelenhetnek a tünetek.

Neurodermatitiszekcema-03

Két típusát különíthetjük el: a helyi, azaz lokalizált; és a kiterjedt, vagyis generalizált neurodermatitiszt.

Tüneteit tekintve igen változatos formákban jelentkezhet, így felléphet kivörösödött, faggyúmentes, hámló bőr képében, de folyadékkal telt hólyagok is megjelenhetnek, melyek nedvedzhetnek is. E hólyagok után pörkök maradnak vissza, melyek erősen viszketnek. A vakarózás hatására azonban igen könnyedén felülfertőződhetnek a pörkök, mely csak tovább súlyosbítja a tüneteket.

Ez az ekcématípus számtalan okból kifolyólag megjelenhet, így többek között kiválthatják antibiotikumok, gyerekkori oltások, a bélflóra egyensúlyának felborulása, a serdülőkori hormonális változások, de akár a fogamzásgátlók szedése is.